אלכס אברבוך, גדול אתלטי ישראל בכל הזמנים, בטור חדש וקבוע באתר "בכדור אחר" – הבית של הספורט בישראל * אברבוך, כיום יור אתלטי לידר ירושלים והפועל לידר ירושלים כדורעף, משיק את הטור לקראת פתיחת אליפות העולם באתלטיקה, מפעל בו זכה פעמיים במדליה בקפיצה במוט * אלכס נותן את ה'אופטימי-פסימי' שלו לגבי נבחרת ישראל בבייג'ין 2015 * ורנו לאבילני? בכלל לא בטוח שינצח במוט
כישראלי, העניין הכי גדול עבורי באליפות עולם לאתלטיקה, תמיד, זו ההופעה של אתלטי ישראל. כך גם באליפות העולם ה-15 הנפתחת בשבת ב"קן הציפור", בייג'ין. ההתרגשות גדולה כי כל הטובים בעולם מגיעים אל הארוע הזה, וכך עשו הפעם חמישה ישראלים.
ישנן שתי אופציות, האופטימלית והריאלית. האופציה הטובה מביניהן, והיא מה שכולם כאן במדינה רוצים, זכייה במדליה. חנה מיננקו בקפיצה משולשת ומרגריטה דורוז'ון בהטלת כידון, שייכות לטופ העולמי, אבל הן יצטרכו לתת מעצמן משהו אקסטרא כדי לעלות אל הפודיום. האפשרות האופטימלית כוללת גם שני גמרים נוספים, לדונלד סנפורד בריצת 400 מטר ולדימה קרויטר בקפיצה לגובה. כמובן שלא ניתן לאמר זאת על אולגה לנסקי, שכל מטרתה בנסיעה לסין היא צבירת ניסיון. אני לא רואה איך היא יכולה לייצר 'פיצוץ' עם כל מה שהיה סביבה בחודש האחרון.
האופציה השניה, והיא הריאלית יותר, היא 3-2 גמרים, לחנה, מרגריטה ואולי דימה, וחצי גמר לדונלד. צריך להבין שאם דונלד סנפורד מעפיל לגמר ה-400 מטר, אז מדינת ישראל יכולה להעניק לו בשקט מדליה על ההישג. בריצה יש רק 8 עולים לגמר ולא 12 כמו בקפיצות. דימה עשה את שלו בכך שהעפיל לאליפות העולם, ועכשו הוא צריך 'ביצים' בשביל להוציא משהו מעבר לכך. אליפות עולם זו לא אליפות ישראל. אם הוא יעפיל לגמר אז כולנו יכולים להיות גאים בכך שגידלנו בשראל ילד שהופך להיות אחד הטובים בעולם. מדליה זה כבר סרט אחר, זה מאוד קשה להשגה, אבל הגמר שווה כבוד גדול.
הנבחרת מתחלקת לשניים. שלושה אתלטים שצמחו במדינות אחרות, ושניים שצמחו בישראל, אולה ודימה. הם גדלו כאן רק בזכות מאמנים טובים, טולי שפרן ואירנה לנסקי. במקום בו יש מאמנים טובים, שם האתלטיקה מתקדמת. זו הנקודה החלשה אצלנו, ועליה אני נלחם. במשרד הספורט ובכנסת צריכים לדאוג לסטטוס המאמנים בארץ, וזה מה שישנה לטובה את כל מצב הספורט הישראלי. אני מאוד רוצה לקדם את מעמד המאמן אצלנו.
אליפות בתי הספר למוט
ולשאר התחרות. אישית, אני מחכה כמובן לקפיצה במוט. התוצאות פחות מעניינות אותי. הטכניקה מעניינת אותי יותר. אני מרגיש בגוף שלי מה עושה כל קופץ. מרתק במיוחד לעקוב אחר אסכולות הקפיצה השונות, שנובעות מבתי ספר שונים לקפיצה במוט. יש את הטכניקה של הצרפתים, יש את הקפיצה של הגרמנים, יש את השיטה הפולנית, שהיא בעצם היתה השיטה של סרגיי בובקה האוקראיני (החזיק בשיא העולמי 21 שנים). זו היתה גם השיטה שלי, ורק הוספתי לה דברים בעצמי, שהתאימו לי. כמובן, יש גם את האמריקאים. תמיד יש להם קופץ טוב כלשהו.
אני בכלל לא בטוח שרנו לאבילני (הצרפתי שלקח לבובקה אשתקד את השיא העולמי) יזכה בזהב. זה תלוי בהרבה דברים, כמו תמיד בקפיצה במוט. תחילה, יש את נושא ההתאקלמות בשטח, במזג האויר, במקום חדש ושונה לרוב הקופצים. ברור שלאבילני הוא פייבוריט, אבל גם הוא בן אדם וראינו אותו נתקל לא מעט בקשיים. צריך לשים לב לרפאל הולצדפה הגרמני, ולזכור שהוא בעצם אלוף העולם המכהן ממוסקבה 2013, ורק השנה הוא קבע שיא אישי של 5.94 מטר. יש עוד חבורה של קופצים שעברו העונה מעל 5.90, מיוון, מברזיל, מקנדה. יהיה מעניין.
תמונת חנה מיננקו: טיבור יגר
האתלטים הישראלים לפי שעון ישראל
שבת, 22.8, 14:10, מוקדמות קפיצה משולשת נשים (קבוצה א) – חנה מיננקו (תוצאת עלייה אוטומטית לגמר – 14.25 מטר)
יום ראשון, 23.8, 06:10: מקצי מוקדמות 400 מטר גברים – דונלד סנפורד
יום שני, 24.8, 14:30: גמר קפיצה משולשת נשים
15:05: חצי גמר 400 מטר גברים
יום רביעי, 26.8, 14:15: מקצי מוקדמות 200 מטר נשים – אולגה לנסקי
16:25: גמר 400 גברים
יום חמישי, 27.8, 14:35: חצי גמר 200 נשים *
יום שישי, 28.8, 04:45: מוקדמות קפיצה לגובה גברים – דמיטרי קרויטר (גובה עלייה אוטומטית לגמר – 2.31; סדר העלאת הרף: 2.17, 2.22, 2.26, 2.29, 2.31)
14:00 (קבוצה א) או 15:25 (קבוצה ב): מוקדמות הטלת כידון נשים – מרגריטה דורוז'ון (תוצאת עלייה אוטומטית לגמר – 63.50 מטר)
16:00: גמר 200 נשים
יום ראשון, 30.8, 13:30: גמר קפיצה לגובה גברים
13:45: גמר הטלת כידון נשים