אז מה אתם חושבים על הכדוריד בישראל כשאתם צופים בשידורי קטאר 2015 – אליפות העולם בכדוריד? * פרשן "בכדור אחר", איציק ליסמן, תוהה ומנסה לנסח כמה כללים המסבירים את ההבדל בין כדוריד לבין HANDBALL
לא, אין הכוונה ל"אנחנו ואתם",שירה של אילנית על יהדות ברית המועצות, שמסך הברזל עצר בזמנו את עלייתה ארצה. הכוונה לכדוריד המשוחק אצלנו, על ידינו, לעומת הכדוריד של "הגויים" שלא נדע, כפי שניתן לצפות בו בימים אלה, תודה לאל, במסגרת השידורים מקטאר.
ניקח לדוגמא את המשחק בין ספרד לדנמרק, שהסתיים בניצחון דחוק של הספרדים. מדובר בשתי ישויות שונות. הליגה הדנית היא מהחלשות ביבשת, בעיקר כי הכוכבים הדנים נחטפים, לעתים בגיל צעיר מאד, לקבוצות המקצועניות שבטופ. הליגה הספרדית, שהיתה מהטובות, אך נחלשה בשנים האחרונות, סובלת מהירידה בתקציבי הענף בספרד, שגורמת לכוכבי אירופה להימנע מלהגיע לספרד, וגם לחלק מהכוכבים הספרדים לחפש את מזלם בניכר.
ובכל זאת, כאשר נאספים שחקני הנבחרת מכל ה"גלויות" שלהם, הם קובעים, באמצעות הערך הסגולי של היכולות האישיות שלהם, את רמת הנבחרת. לכך יש להוסיף את פטריוטיות השחקנים (לפחות בדנמרק. לעתים בספרד צצה בעיית המיעוטים מקטלוניה וחבל הבסקים). אתה צופה במשחק, מזהה שמדובר באותו משחק, אותם חוקים, ותוהה בינך לבין עצמך – אז מה ההבדל? למה אצלנו זה נראה אחרת?
- המבנה הגופני: נכון שבהבאת השחקנים לכושר גופני פנומנאלי ניתן לצמצם את הפערים, אבל, בסופו של דבר, מבנה גוף, רמת קואורדינציה, מסה. אלמנטים אלה ואחרים עושים את ההבדל הבסיסי. כמו שאמר הגאון שליט"א אבו נימר: "חמור, תקצץ לו את אזניו, נשאר חמור".
- טכניקה אישית: כאן הפשלה היא שלנו. טכניקה ניתן ללמד, לאמן. האם המאמנים אוהבים להתעסק עם זה? לא ולא. יותר קל ופופולארי ללמד טקטיקה. את התוצאות אנו יודעים.
- המבחר: עוד אלמנט שלכאורה אין לנו שליטה עליו. יש סטטיסטיקות עולמיות שאומרות כי מכך וכך ילדים נבחרים – כך וכך שחקנים יצאו. אנחנו, כמדינה קטנה במצור, כשהמורים לחנוך גופני חסרי מושג בכדוריד, איננו יכולים להתחרות במדינות העולם. (על כך תמיד ישיבו לי: ומה תאמר על איסלנד?).
זהו ההבדל. ולכן אצלנו משחקים כדוריד ושם, בעולם, משחקים handball .